Tillbaka
Medarbetarporträtt
28 Jun 2022

Mustafa trivs bäst bakom ratten – och i skogen

Kompisarna och ett jobberbjudande fick Mustafa Haidary att flytta de 27 milen från Sorsele till Umeå, från inlandet ut till kusten. Men någon storstadsbo har han inte blivit för det. Inte än.
– Nej, jag trivs bäst i skogen. Jag kallar lägenheten jag köpt i Umeå för sommarstugan, säger han.

Vad betyder datumet den 10:e januari för dig? Kanske ingenting alls? Kanske för datumet tankarna till årets första arbetsdag efter en lång jul- och nyårsledighet? För Mustafa Haidary är den 10:e januari knappast ett datum i mängden. Den 10:e januari gjorde han nämligen sin första arbetsdag som chaufför på K Mångbergs Åkeri. En dag han sett fram emot länge. En dag han aldrig glömmer.

– Jag är väldigt glad över att få jobba för K Mångbergs Åkeri. Innan jag fick det här jobbet bodde jag i Sorsele, men jag har många kompisar i Umeå, vilket gjorde att jag sökte jobb häromkring. Redan då hade jag hört mycket positivt om K Mångbergs, så jag blev otroligt glad när de erbjöd mig anställning.

– Och det märktes direkt att K Mångbergs är en bra arbetsplats, eftersom det är ordning på allt och cheferna är trevliga.

Hur ser dina arbetsuppgifter och arbetsveckor ut?

– Jag kör mest långkörningar häruppifrån norr och ner till Stockholmsområdet, Uppsala eller Västerås. Enligt schemat kör jag söderut en eller två gånger per vecka ungefär. Det blir mycket långledigt när man jobbar så. Det är skönt och passar bra ihop med mina fritidsintressen.

Intresset för transportbranschen och tunga fordon väcktes tidigt hos Mustafa. Men vilken typ av chaufför han ville bli, eller vilken typ av fordon han ville ägna sig åt att köra, tog längre tid att komma underfund med. Så han gjorde som man måste för att få veta. Han testade sig fram.

– Efter att jag var klar med transportprogrammet på gymnasiet i Arvidsjaur, provade jag på en del olika transportarbeten. Jag jobbade bland annat åt Sveaskog och ett gräv- och entreprenadföretag, så det har blivit en del hjullastare, grävmaskin och kranbil för mig, innan jag bestämde mig för att långkörningar med lastbilsekipage passar mig bäst.

"En riktig skogsmänniska"

Lägenheten i Umeå är inköpt och klar, men storstaden är än så länge inte riktigt ”hemma” för Mustafa. Hans verkliga hemmaplan finns istället i skogarna kring Sorsele, där han levt – som han själv uttrycker det – ”hela sitt svenska liv”. Det är hur som helst där han trivs som allra bäst, ute på långa skogspromenader, i slalombacken – eller på skotern.

– Även om jag är yrkeschaufför så har jag lite svårt för storstaden med all trafik och allt folk. Jag vill liksom inte behöva stå bakom ett rödljus när jag är ledig … men det beror kanske på att jag är en riktig skogsmänniska.

Var är det bästa med att jobba hos K Mångbergs Åkeri?

– Att vi är som en liten familj. Vi ställer upp för varandra, och kommunikationen inom företaget fungerar väldigt bra på alla sätt.

– Jag vill verkligen tacka mina chefer och ledningen för att jag fick den här chansen. Det betyder mycket att ha ett yrke man älskar, där man känner sig uppskattad och kan göra ett bra jobb – samtidigt som det fungerar perfekt ihop med fritiden. Bättre kan det inte bli, säger Mustafa Haidary.