Tillbaka
Medarbetarporträtt
8 Jul 2022

”Praktik – den bästa vägen in på arbetsmarknaden”

Steget mellan skolan och fast jobb kan vara väldigt kort. Det är Moa Ahlström Amrén ett levande bevis på. Sedan hösten 2020 är hon tillsvidareanställd som chaufför hos K Mångbergs Åkeri – en tjänst hon blev erbjuden bara veckor in på sin APL-praktik.

Saker och ting kunde dock ha blivit annorlunda. Väldigt annorlunda, för Moa och hennes klasskamrater på Liljaskolans fordons- och transportprogram. För i samma veva som praktikplatserna skulle tillsättas, våren 2020, slog Coronaviruset till med full kraft i Sverige. Och många transportföretag valde att lägga sin APL på is.

– Allt stängde ju ner då. Även skolan, så hela min klass satt hemma och väntade i en månad ungefär. Då visste vi ju inte vad som skulle hända, om det ens skulle bli någon praktik. Men så plötsligt svarade K Mångbergs att jag var välkommen, berättar Moa Ahlström Amrén.

– Bara några dagar senare kom det praktikerbjudanden från andra företag. Men K Mångbergs var först, och det är jag väldigt glad för idag.

Ansvar och kundkontakt

Under praktikperioden fick Moa prova på det mesta som fyller vardagen för en K Mångbergs-chaufför. Hon fick åka med på linjeturerna, hjälpa till att lossa och lasta, scanna fraktsedlar – och självklart även övningsköra de stora ekipagen.

– Alla var hur trevliga som helst. Det var roligt att få ta ansvar och utföra jobbet på riktigt, med kundkontakt och allt sådant där. Och själva körandet var såklart också väldigt roligt.

Om det gick bra för Moa? Ja, det kan man säga. Det dröjde faktiskt bara några veckor in på praktiken innan hon först blev erbjuden sommarjobb – och därefter en direkt påföljande tillsvidareanställning.

– De frågade tidigt om jag hade några sommarplaner. Och visst hade jag fått andra jobberbjudanden, men alla var i princip lite vaga kring vad som skulle hända efter sommaren, om jag kunde få jobba kvar då. Hos K Mångbergs fick jag direkt erbjudande om att vara vikarie över sommaren, och sedan börja som fast anställd efter semesterperioden. Det var ett superbra upplägg – och eftersom jag trivdes så bra, blev det ganska självklart att tacka ja.
 

Hur var ditt första år som anställd hos K Mångbergs Åkeri?

– Jättebra! Kollegorna är grymma, cheferna är bra och nattlinjen som jag kört mellan Umeå och Västerås passar mig perfekt. Det hade nog inte kunnat vara bättre. Jag är lite av en nattuggla som gillar långkörningar, och jag har inget emot att jobba ensam.

Skulle du rekommendera andra att söka APL-plats hos K Mångbergs Åkeri?

– Absolut! Kollegorna här är hur bra som helst. När jag gick i skolan var tanken på praktik ganska skrämmande. Men nu i efterhand tror jag att det är den bästa vägen in på arbetsmarknaden. Jag fick lära mig allt, både själva jobbet och hur företaget fungerar, säger Moa Ahlström Amrén och tillägger:

– APL-praktiken var den viktigaste delen av hela utbildningen, en perfekt start på arbetslivet.