Tillbaka
Medarbetarporträtt
28 Jun 2022

Robert – trotjänaren som bara skulle sommarjobba

Det kan finnas många goda anledningar till att byta jobb. Med det kan också finnas minst lika många – och lika goda – anledningar att stanna kvar länge på en arbetsplats där man trivs. Fråga bara Robert Hellgren, som varit K Mångbergs Åkeri trogen i tjugo år.

Att det blev just K Mångbergs Åkeri som blev Roberts första – och hittills enda! – arbetsplats, var från första början dock mest en lycklig slump.

– Hela anledningen till att jag började på K Mångbergs Åkeri 2002, var att jag gick i skolan tillsammans med Peter Mångberg, en av delägarna och son till grundaren Kenneth Mångberg. Så via honom fick jag först praktikplats under sista året av gymnasiet, säger Robert Hellgren.

Praktikplatsen ledde så småningom till ett sommarjobb.

– Och tanken var att jag bara skulle sommarjobba. Men av olika anledningar så förlängdes det där sommarjobbet gång på gång, och till slut hade jag fått en fast tjänst – som jag har kvar än idag.

Tjugo år är ganska lång tid, har du aldrig varit frestad att prova på något annat?

– Tanken har självklart funnits, men då har det handlat om att byta bransch helt och inte köra lastbil längre. Jag har väldigt svårt att se varför jag skulle byta arbetsgivare till ett annat transportbolag. Det är ordning och reda här, vi har fina bilar och en familjär känsla. Sådant ska man inte underskatta.

– Och vi är faktiskt ett par stycken som har varit här i 20–25 år. Så jag är inte ensam om att vara ”gammal i gamet”.

Frihet - en viktig faktor

Under alla år på företaget har distributionstrafik varit Roberts huvudsakliga arbetsuppgift. En del kunder har såklart kommit och gått med tiden – men Robert har bestått, vilket har lett till att han lyckats knyta många fina relationsband.

– Jag har lärt känna mycket folk, många härliga människor tack vare det här jobbet. Det är väl en av sakerna som tycker är allra bäst med jobbet som sådant, att man får en nära och personlig relation med kontakterna ute hos kunderna.

– Och det andra som jag verkligen uppskattar är friheten. Att jag får lägga upp och planera min arbetsdag precis som jag själv vill. Det innebär såklart även mycket ansvar, men ansvar i kombination med frihet är stimulerande.

Vilka är de starkaste skälen till att du blivit K Mångbergs Åkeri trogen under alla år?

– I grund och botten beror det på att jag trivs väldigt bra. Jag trivs med kollegorna, med arbetsuppgifterna och jag trivs också med att arbeta för ägarfamiljen Mångberg, säger Robert Hellgren och fortsätter:

– Jag brukar säga att man vet vad man har, men inte vad man får. Vi är ett bra gäng här. Man känner sig liksom … välkommen. Och det gjorde jag redan första dagen, för tjugo år sedan.